Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bara utsläppsfritt i danska städer

Alla stadsbussar ska vara utsläppsfria i Danmark 2030. Bilden visar en av de 21 18-meters fullelektriska ledbussar från VDL som Arriva Danmark nyligen beställde. Bild: VDL.

Från år 2030 får inga bussar i de danska städerna släppa ut koldioxid eller andra luftföroreningar. Det är ett av inslagen i det klimat- och luftprogram som den danska regeringen presenterade på tisdagen. I praktiken betyder det att det då endast kommer att vara tillåtet med el- eller bränslecellsbussar.

Från 2025 ska det inte att vara möjligt att nyregistrera taxibilar och bussar som kör på enbart bensin eller diesel. Däremot kommer hybrider alltjämt att vara tillåtna. Från 2030 kommer det bara att vara tillåtet att registrera in stadsbussar och taxibilar som är eldrivna eller bränslecellsdrivna.

Restriktionerna när det gäller stadsbussar och taxibilar är delar av ett klimat- och luftprogram på 38 punkter. Där aviseras också skärpta miljözoner och olika åtgärder för att gynna övergången till elbilar. Bland annat ska kommunerna ha rätt att ge lågemissionsbilar tillstånd att köra i bussfiler.

Share Dela

Taggat som: ,

2 kommentarer »

  1. ”Från 2025 kommer det inte att var möjligt att nyregistrera taxibilar och bussar som kör på bensin eller diesel. Däremot kommer hybrider alltjämt att vara tillåtna.”

    Om det inte tillåts att de kör på bensin eller diesel vad är det då för hybrider vi pratar om? Etanolhybrider? Gashybrider?

    • Det var otydligt skrivet av oss. Från 2025 ska det inte att var möjligt att nyregistrera taxibilar och bussar som kör på enbart bensin eller diesel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)