Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färre bilresor, friskare seniorer med seniorkort

Flertalet kommuner i Västra Götaland erbjuder seniorkort till äldre människor. Foto: Västtrafik/Thomas Harrysson.

Fria kollektivresor för seniorer gör att bilanvändningen bland de äldre minskar. Samtidigt kommer de äldre ut mer. Det konstateras i en undersökning som Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, har gjort och som SvT Nyheter Väst har tagit del av. VTI har skickat ut en enkät till invånare i Mölndal, Göteborg och Svenljunga för att kartlägga användningen av seniorkort som betalas av kommunen.

Enligt undersökningen ersattes mellan 24 och 35 procent av de resor som seniorerna gjorde med bil istället av resor med kollektivtrafiken sedan äldre fått sina seniorkort. Kortinnehavare vistades också mer utomhus och promenerade mer än de som tackat nej till seniorkort. Flera äldre uppgav dock att de tog bussen istället för att cykla eller gå.

– Om man implementerar seniorkort för att minska resor med privatbil så är det ett utmärkt verktyg, säger Tania Ducic Willstrand som är forskningsledare vid VTI till SvT.

Undersökningen visar också att kortet används mer i större städer som har en utbyggd kollektivtrafik än av äldre som bor på landsbygden.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)