Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommuner och landsting tjänar miljarder på kollektivtrafiken

Svensk Kollektivtrafiks vd Helena Leufstadius. Foto: Svensk Kollektivtrafik.

Kollektivtrafiken ger stora intäkter till kommuner, landsting och regioner. Skatteintäkterna för dessa ökar med 2,93 miljarder kronor per år, enligt en ny rapport som konsultföretaget WSP har tagit fram på uppdrag av branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik. Rapporten presenterades på tisdagen på Persontrafikmässan och konstaterar också att om kollektivtrafiken tas bort skulle 106 000 arbetstillfällen försvinna och bruttolönerna i Sverige minska med över 9 miljarder kronor.

I rapporten från WSP analyseras kollektivtrafikens nytta för kommunerna, landstingen och regionerna genom att jämföra dagens Sverige med ett scenario utan den kollektivtrafik som de regionala kollektivtrafikmyndigheterna och länstrafikbolagen kör.

– Analysen visar att kollektivtrafiken skapar stor nytta. Utöver höjda löner, stigande sysselsättning och ökade skatteintäkter minskar kollektivtrafiken antalet dödade och skadade i trafiken. Utan kollektivtrafik skulle ytterligare 16 personer dödas, 228 skadas svårt och 1825 skadas lindrigt varje år, kommenterar Helena Leufstadius, vd för Svensk Kollektivtrafik.

Kollektivtrafiken skapar bättre tillgänglighet för breda lager av befolkningen. Genom kollektivtrafiken gör det smidigt och billigt för människor att nå många arbetsplatser vidgas deras arbetsmarknad och företagen får lättare att rekrytera personal med rätt kompetens. Det uppstår en matchningseffekt som gör arbetsplatser mer produktiva och genomsnittslönen högre. När sysselsättningen ökar och genomsnittslönerna stiger växer skatteintäkterna.

– Den regionala kollektivtrafiken är mycket yteffektiv, säger Lars Sandberg, analytiker på Svensk Kollektivtrafik. I ett Sverige utan kollektivtrafik skulle 340 000 nya parkeringsplatser behöva byggas vid landets bostäder. För att anlägga dessa parkeringsplatser krävs en yta som motsvarar 1400 fotbollsplaner. Till det kommer alla de parkeringsplatser som måste byggas vid exempelvis arbetsplatser och butiker.

Här kan du ladda ner rapporten som bland annat innehåller tabeller för samtliga landsting/regioner i landet om hur stora besparingar kollektivtrafiken bidrar med för dessa, liksom för arbetsmarknadseffekter av kollektivtrafiken.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)