Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina köper anrikt danskt bussföretag

En av De Blaa Omnibussers bussar på Movias linje 194. Foto: Sikandar Sahil

Bussoperatören Nobina växer i Danmark. Nobina ingick på onsdagen avtal om att förvärva det danska bussföretaget De Blaa Omnibusser som har en omfattande upphandlad busstrafik på norra Själland åt trafikhuvudmannen Movia. Förvärvet omfattar en verksamhet om ca 65 bussar och 225 medarbetare. Köpeskillingen uppgår till 210 miljoner danska kronor (ca 293 miljoner SEK) på kassa- och skuldfri basis.

Nobina uppger att affären ligger i linje med Nobinas strategi att växa på den nordiska marknaden. Genom förvärvet tillförs Nobina tre nya kontrakt med en årsomsättning på ca 160 miljoner DKK (cirka 223 miljoner SEK).

Nobinas verksamhet i Danmark är i dag koncentrerad till Själland där förvärvet av De Blaa Omnibusser stärker Nobinas marknadsandel och breddar Nobinas möjlighet att erbjuda kvalitativa och skalbara busslösningar till både samhälle och kunder. De Blaa Omnibusser är ett privatägt kollektivtrafikföretag med en lönsam kontraktsportfölj som sträcker sig till som längst 2026.

De Blaa Omnibusser är ett gammalt, nästan hundraårigt bussföretag som körde sin första tur den 15 maj 1921 med en Ford TT. Idag trafikerar företaget 25 linjer.

– Danmark är en viktig marknad för oss där förvärvet passar väl in i vår tillväxtstrategi på den nordiska marknaden och stärker vår marknadsandel och breddar vårt erbjudande och vår förmåga att erbjuda smarta busslösningar till våra uppdragsgivare, säger Magnus Rosén, vd och koncernchef i Nobina.

– Kollektivtrafiken i Danmark utvecklas allt snabbare – så även våra kunders krav. Genom förvärvet skapar vi en trygghet för såväl medarbetare som resenärer och jag ser fram emot att hälsa våra nya kollegor välkomna till Nobina och tillsammans fortsätta att utveckla kollektivtrafiken och tillgängligheten, säger Niels Peter Nielsen, vd för Nobina Danmark.

– Danmark är en viktig marknad för oss där förvärvet passar väl in i vår tillväxtstrategi på den nordiska marknaden och stärker vår marknadsandel och breddar vårt erbjudande och vår förmåga att erbjuda smarta busslösningar till våra uppdragsgivare, säger Magnus Rosén, vd och koncernchef i Nobina.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)