Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stark ökning för fordons- och transportprogrammet

Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen. Foto: Transportföretagen.

Färsk statistik från Skolverket visar att gymnasieskolans fordons- och transportprogram i höst har fått 1 100 fler sökande än under läsåret 2017/2018, vilket motsvarar en ökning om 20,7 procent. Totalt sökte 6 383 elever till fordons- och transportprogrammet. På Transportföretagen är man entusiastisk över ökningen och menar att arbetet att få upp intresset för programmet nu börjar ge resultat.

Enligt Transportföretagens rapport ”Tempen på motorbranschen” och ”Tempen på bussbranschen” behöver 6 400 respektive 7 300 personer anställas mellan 2018 och 2020. En del av Transportföretagens arbete för att lösa detta har varit att få fler unga att vilja söka sig till fordons- och transportprogrammet.

– Att få ta del av denna fantastiska ökning känns som ett kvitto på det hårda arbete som vi och branschen har lagt – och lägger – på att få fler att vilja söka sig till yrken inom transportnäringen. Det finns en förlegad bild av hur det är att jobba inom transportnäringen och den bilden har vi arbetat hårt med att motbevisa, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjning, Transportföretagen.

Samtidigt varnar han för att rekryteringsbehovet är långt ifrån löst.

– Vi behöver dels fortsätta arbetet med att fånga unga människors intresse. Detta har vi delvis gjort genom lanseringen av ny ungdomssajt. Utbildningssystemet behöver också en fortsatt och mångårig ökning av antalet platser för att kunna tillfredsställa rekryteringsbehovet, säger Caj Luoma.

Flest elever, 20 841, har sökt samhällsvetenskapsprogrammet i första hand. Ekonomiprogrammet har sedan föregående läsår passerat naturvetenskapsprogrammet och är nu det näst mest sökta programmet med 17 592 sökande. Naturvetenskapsprogrammet söktes av 16 975.

Antalet sökande till övriga program var:
Teknik 11 883
Estetiska 7 568
El och energi 6 787
Bygg och anläggning 6 453
Fordon och transport 6 383
Vård och omsorg 5 591
Barn och fritid 4 966
Handel och administration 3 956
Naturbruk 3 542
Hantverk 3 074
Restaurang och livsmedel 1 967
VVS och fastighet 1 538
Hotell och turism 1 166
International Baccalaureate 1 165
Humanistiska 723
Riksrekryterade utbildninar 482

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)