Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svagt för biogasen

Biogasbuss i Visby. Foto: Ulo Maasing.

Produktionen av biogas i Sverige ökade endast svagt förra året, rapporterar Energimyndigheten. Myndighetens rapport visar att den svenska biogasproduktionen ökade med knappt 2,5 procent under 2017. Största användningsområden för producerad biogas är inom fordonsgas och värme. Hela tio procent av den producerade biogasen facklades, alltså eldades upp därför att man inte hittade köpare till den.

Den totala biogasanvändningen i Sverige under förra året uppgick till knappt 2,9 TWh, det vill säga terawattimmar. Produktionen av biogas i Sverige var i fjol 2,1 TWh – resten importerades. Knappt 0,3 TWh av den importerade biogasen användes som fordonsgas och merparten av resterande drygt 0,5 TWh användes som uppvärmningsbränsle i industrin.

Merparten av den svenskproducerade biogasen gick till uppgradering, värmeproduktion och fackling. Uppgradering kallas den process som avskiljer koldioxid och omvandlar biogas till fordonsgaskvalitet. Fackling innebär att biogas, som inte kommer till användning, eldas upp i stället för att släppas ut i luften.

Tio procent av den svenska biogasen facklas. Här har det skett en påtaglig förändring under fjolåret. Då ökade mängden facklad gas med 14 procent. Att facklingen har ökat under år 2017 kan enligt Energimyndigheten delvis bero på avsättningssvårigheter till följd av prispress från ökad import av biogas från Danmark under året. Dansk biogas får utöver skattenedsättning vid användning i Sverige även produktionsstöd i Danmark. Den svenska biogasen var med andra ord inte tillräckligt konkurrenskraftig.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)