Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

IT-företag från Göteborg fixar räkningen i Oslo

Tomas Gabinus, vd för Pilotfish. Foto: Josefin Sörstrand.

Det Göteborgsbaserade IT-företaget Pilotfish, som med sina produkter har en stark ställning bland bussoperatörer i flera europeiska länder, tar steget in på en ny marknad. Det är trafikhuvudmannen i Oslo, Ruter AS, som uppdaterar sitt system för passagerarräkning i spårvagnar. I anslutning till detta levererar Pilotfish så kallade “Vehicle Gateways” som förser det automatiska systemet för passagerarräkning med internetuppkoppling och GPS-position.

Ordern från Ruter omfattar utrustning till 36 spårvagnar med en option om ytterligare 36.

Bakgrunden är att det nuvarande systemet för passagerarräkning på vissa av spårvagnarna är föråldrat och behöver bytas ut, främst för att få fram bättre passagerarstatistik. Det nya passagerarräkningssystemet kan, förutom att det är mer pålitligt, till exempel räkna barn som är kortare än en meter och särskilja antal på- och avstigande genom varje dörr.

Statistiken kommer att användas för trafikplanering, genom utvärdering av antal passagerare per station fördelat över dagen. Till exempel kan vissa plattformar förlängas för att matcha ett intensivt tryck av passagerare.

– Vi är glada att Ruter valde att lägga till den relativt begränsade investeringen av Vehicle Gateways till systemet för passagerarräkning. Det öppnar för stora besparingar genom att man undviker kostnader för individuella kommunikationsenheter för varje system. Det möjliggör också tillgång till ett snabbväxande ekosystem av applikationer inom EU-standarden ITxPT, säger Pilotfish vd Tomas Gabinus.

ITxPT står för Information Technology for Public Transport. Det är en standard som gör det möjligt med kompatibilitet mellan system och enheter från olika leverantörer. Därmed öppnas marknaden för direktköp från olika leverantörer, konkurrensen förbättras och takten på innovation och utveckling ökar.

– Standarder från konsumentelektronik och bilindustrin gör köparen oberoende av leverantör och man behöver inte uppfinna hjulet på nytt. Vi kan utnyttja kostnadsfördelarna med massproduktion. Enkelt uttryckt kan ITxPT-standarden jämföras med Bluetooth, som gör det möjligt med kompatibilitet mellan olika enheter.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)