Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussen mäter stadens luftkvalitet

55:an i Göteborg, mer än bara en buss. Kan användas till att mäta stadens luftkvalitet. Foto: Ulo Maasing.

Framtidens hållbara transportlösningar var temat när 55 Chalmersstudenter nyligen höll ett tvådagars idékläckarmöte, ett Ideathon, på Lindholmen Science Park i Göteborg. Studenterna läser Hållbar utveckling och etik inom datateknik. Vinnarlaget, som kallar sig Moved, vill använda 55:ans buss i Göteborg, som ingår i Electricityprojektet, för att samla in data om stadens luftkvalité.

Laget går därmed vidare till en tävling i Stockholm nästa år i samband med den internationella kollektivtrafikunionens UITP världskongress den 9 – 12 juni: Global Transport Hackathon. Där kommer de att tävla mot ideathonvinnare från andra städer.

Under dagarna tog sig studenterna an flera utmaningar kring hållbart resande. Det handlar om allt från att skapa goda förutsättningar för fler invånare att ta sig till jobbet, fritidsaktiviteter, till att få bättre miljö med lägre bullernivåer och renare luft.

Bland frågor som studenterna tog upp under Ideathonet var: Hur kan fler resa tillsammans? Hur planerar vi staden för gemensamt resande så att fler väljer det som ett alternativ? Var gör vi av alla bilar under den tid de inte används? Kan vi samla in data från transporttjänster för att analysera staden på nya sätt?

– Grundtanken är att ge studenterna riktiga fall och projekt att jobba med, som bland annat Västtrafik, ElectriCity, Ericsson, och projektet S3 står inför. De ska koppla till hållbar utveckling så att studenterna bättre förstår vilken relevans de har, och lära sig interagera med olika aktörer och ta hänsyn till kravspecifikationer från olika intressenter. Sen ska de också reflektera över hållbarhetsaspekterna av det de utvecklar, säger Frances Sprei, docent, vid Rymd-, geo- och miljövetenskap, och lärare på kursen.

– Via UITP hålls liknande event i andra städer i världen. På så sätt kan vi knyta ihop globala utmaningar med lokala frågor så att de blir mer konkreta och möjliga att agera på, säger Håkan Burden från RISE som också undervisar Chalmersstudenterna.

S3 är ett pågående projekt med självkörande små bussar på Chalmersområdet. ElectriCity är ett projekt där bland annat elbussatsningarna på linje 55 och 16 i Göteborg ingår.

Moved består av följande studenter: Simon Duchen, Lina Lagerquist, Henrik Hagfeldt, Sofija Zdjelar och Åke Axeland.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)