Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svenskarna om framtiden: mer el, kollektivtrafik och självkörande fordon

Dieseln dör ut, el och andra fossilfria drivmedel tar över och kollektivtrafiken dominerar i våra städer. Det är framtiden enligt Samhällsbarometern 2018. Bild: Projektengagemang.

El kommer att vara det huvudsakliga drivmedlet, bilismen minskar och kollektivtrafiken kommer att dominera trafiken. Det är svenskarnas bild av framtidens trafik i våra städer. Drygt åtta av tio svenskar tror på en fossilfri fordonsflotta innan år 2050. Endast två procent tror att våra transportmedel kommer att drivas av diesel i framtiden. Det visar den senaste upplagan av Samhällsbarometern, gjord av teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang.

Enligt Samhällsbarometern är kollektivtrafik och fossilfria drivmedel framtiden. Undersökningen visar att svenskarna tror att dagens vanligaste drivmedel kommer att fasas ut till förmån för el. Sex av tio svenskar menar att el kommer att vara det huvudsakliga drivmedlet i framtiden, följt av solenergi och biogas med 14 respektive 9 procent.

Sju procent tror på vätgas respektive bensin som framtidens drivmedel och tre procent tror på magneter.

Hela 92 procent av svenskarna tror att självkörande fordon kommer att vara en del av trafiken innan år 2050. Dessutom tror närmare hälften, 48 procent, av de svarande tror att motortrafiken i våra städer kommer att minska framöver.

– Självkörande fordon kommer mycket sannolikt att resultera i en minskad bilism och att färre människor äger bilar. Det skulle göra en enorm skillnad i klimatavtryck och öppnar upp nya möjligheter att utveckla våra städer. All yta som idag används för att parkera bilar skulle kunna nyttjas på helt nya sätt, säger Nicke Rydgren, affärsutvecklingschef på Projektengagemang.

När det kommer till transportmedel tror svenska folket att kollektiva färdmedel kommer att vara vanligare än personbilar innan år 2050. Närmare hälften av svenskarna förutspår att tunnelbanetåg och spårvagnar kommer att vara de vanligaste transportmedlen. På andraplats hamnar bussar, följt av små eldrivna poddar och cyklar. Personbilar hamnar först på en femteplats på listan över vilka transportmedel som svenskarna tror mest på i framtiden.

Totalt har 3 000 personer i Sverige mellan 18 till 74 år deltagit i studien.

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)