Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Keolis prisas för bemötande

Per Larsen som är tillgänglighetsansvarig på Keolis. Han startade sin yrkesbana som verkstadsmekaniker och utbildade sig sedan till bussförare. Foto: SLL.

Bussoperatören Keolis, som kör en del av busstrafiken åt Sl i Storstockholm, tilldelades på torsdagen Stockholms läns landstings Bemötandepris 2018. Keolis har en tillgänglighetsansvarig som fokuserar på att alla ska kunna resa med buss, oavsett om hen åker rullstol, har nedsatt syn eller någon annan funktionsnedsättning.

Per Larsson är tillgänglighetsansvarig på Keolis. Han började som verkstadsmekaniker och utbildade sig senare till bussförare. Men när han bröt ryggen i en trafikolycka fick han sadla om till trafikledare och sedan 2014 är han alltså tillgänglighetsansvarig. Per Larsen blev internt headhuntad till den då nyinrättade tjänsten.

– Det första jag gjorde var att ta kontakt med handikapporganisationerna för att förstå vad som är viktigt för dem när de reser. Deras representanter lärde mig jättemycket, säger han.

Hur bussarna ska vara utrustade regleras genom kravställning när landstinget upphandlar trafik. Exempel på sådant som underlättar för alla att resa och som finns i bussarna idag är rullstolsramp, en nig-funktion som gör att det blir lättare att stiga på, utrop och gula stänger så att den med synnedsättning kan orientera sig. Snart kommer det också att finnas bussar med två rullstolsplatser i kollektivtrafiken, inte minst viktigt när två kompisar med rullstol vill göra något tillsammans, påpekar Per Larsen.

– Bussarna är bra men det finns alltid mer att göra. Vi har en konceptbuss som är utrustad med hörslinga. Tyvärr är det fortfarande den enda i dag i Stockholm, säger Per Larsen.

Snart kommer dock två bussar till att ha hörslinga. Det är konceptbussarna som trafikerar närtrafikens linjer 921 och 923 på Lidingö. Per Larsen är pappa till dem. Konceptbussarna är också utrustade med ett automatiskt säkerhetssystem för att förhindra att rullstolar välter. Meningen är att prova och utvärdera olika lösningar som underlättar resan för den som har någon form av funktionsnedsättning.

– Jag har testat säkerhetssystemet med min egen rullstol flera gånger och det är verkligen bra. När jag var ny i min roll tänkte jag att: ”nu ska jag göra den perfekta bussen”! Utrustning och fysisk tillgänglighet är mycket viktigt. Men genom åren har jag upptäckt att bemötande är en oerhört mycket större del av tillgängligheten än vad jag visste då.

Per Larsen vet att det betyder mycket för den som har en funktionsnedsättning att bussföraren känner till vad som är viktigt för hen. För prispengarna vill han göra något för bussförarna och lyfta fram hur viktiga de är när det gäller bemötande.

– Jag är jätteglad för det här priset! Mest för att det hjälper mig att ännu mer sätta fokus på tillgänglighetsfrågorna, säger Per Larsen.

Per Larsen har också i samarbete med landstingets trafikförvaltning producerat filmen ”Tryggare bussresa för dig som senior”:

 

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)