Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kinesisk massomställning till elbussar

En av den kinesiska staden Guangzhous mer än 10 000 elbussar. Foto: Nissangennis/Wikimedia Commons.

Kina är sedan några år inne i en massiv omställning av busstrafiken i städerna och elbussar tar över i stor skala. Den sydkinesiska storstaden Guangzhou (ibland känd som Kanton) har nu mer än 10 000 elbussar i trafik. Guangzhou har omkring fem miljoner invånare, ”Storguangzhou” cirka tolv miljoner.

Det var så sent som förra året som Guangzhou satsade på fullelektriska bussar. Nu har man 10 486 elbussar i trafik enligt borgmästaren Wen Guohui, rapporterar den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

– Elbussar är energieffektiva och mer komfortabla samt ett effektivt alternativ för att minska luftföroreningarna från stadens transportsystem, förklarade Wen Guohui vid en internationell konferens i staden nyligen.

– Vi har nu mer än 4 000 laddstationer för elfordon.

Guangzhou har på flera sätt finansiellt aktivt stimulerat användningen av elfordon. Enligt Xinhua satsar Guangzhou nu i stor skala även på att andra fordon som taxibilar, stadens egna fordon, renhållningsfordon och godstransporter ska elektrifieras. Siktet är inställt på 200 000 elfordon och närmare 100 000 laddstationer till slutet av år 2020.

Men trots sin storsatsning på elbussar är Guangzhou ingalunda den stad i Kina som har flest sådana i trafik. Shenzhen, norr om Hongkong, har omkring 16 000 elektrifierade bussar i trafik.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)