Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gigantisk elbussatsning och självkörande stadsbussar i Kinas huvudstad

Ett av världens största kollektivtrafikföretag, Beijings BPTC, satsar på att utveckla självkörande bussar och bygger ut sin flotta av elbussar i stor skala. Foto: BPTC.

Mycket av utvecklingen av elbussar och självkörande bussar sker nu i Kina. Det största lokaltrafikföretaget i Kinas huvudstad Beijng gör en storsatsning på elbussar och går till offensiv för att utveckla självkörande stadsbussar. På den nyligen avslutade jättelika elektronik- och teknologimässan CES2019 i Las Vegas skrev Beijing Public Transport Corporation (BPTC) och it-företaget Mobileye avtal om att utrusta bussar från BPTC med teknik för autonom körning.

BPTC är ett av världens största kollektivtrafikföretag och har cirka 32 000 bussar som trafikerar mer än 1 200 linjer i den kinesiska huvudstaden. Företaget planerar att ha 10 000 elektriska bussar i trafik innan slutet av nästa år.

Från år 2022 planerar BPTC att testa de första autonoma bussarna i trafik i ett industriområde.

– Fasta linjesträckningar, stopp och reserverade körfält gör bussen idealisk för autonom körning, säger Xu Zhengxiang, chef för strategisk utveckling vid BPTC.

BPTC undersöker nu också möjligheterna att tillsammans med israeliska Mobileye, som ägs av amerikanska Intel, att skapa ett forsknings- och utvecklingscentrum i för autonom körning i Kina.

Mobileye utvecklar och marknadsför system för förarstöd och finns även representerat på den svenska marknaden.

Företagets AV-serie är en komplett lösning för autonom körning och består av både hårdvara och mjukvara. Systemet ligger på nivå 4 för autonom körning. Systemet kan eftermonteras i befintliga fordon. Det finns fem nivåer av självkörande fordon:

Nivå 1: Föraren sköter de flesta funktionerna, men fordonet kan ha automatisk inbromsning.
Nivå 2: Fordonet har automatisk farthållare och centrering på vägen, men föraren måste vara redo att ta över körningen.
Nivå 3: Under vissa förhållanden kan fordonet köra sig själv, under andra förhållanden är föraren är nödvändig.
Nivå 4: Fordonet är helt autonomt och personen på förarplatsen behöver inte ingripa. Det här är den nivå som Mobileye och lokaltrafiken i Beijing siktar på.
Nivå 5: Varken förare eller ratt finns i fordonet som kan köra utan att någon ens sitter i.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)