Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Klart för kameraövervakning i Dalabussar

Efter flera års rättsliga turer är det nu klart att Dalatrafik får ha kameraövervakning i sina bussar. Foto: Keolis.

Efter åratal av rättsliga turer är det nu klart att Dalatrafik får tillstånd till kameraövervakning ombord på bussarna i kollektivtrafiken. Det står klart sedan Högsta förvaltningsdomstolen har vägrat att ta upp ett överklagande från Datainspektionen av en dom i höstas. ”Skönt”, säger Dalatrafiks förvaltningschef Bengt Benjaminsson.

Den senaste domen i en rad rättsliga av görande kom i november. Då fick Dalatrafik tillstånd att ha kameraövervakning ombord på bussarna. Men Datainspektionen gick vidare och överklagade domen.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att inte ge Datainspektionen prövningstillstånd. Det innebär att tidigare avgöranden vinner laga kraft. Högsta Förvaltningsdomstolens beslut kan inte överklagas eftersom frågan nu har avgjorts i sista instans.

Tidigare har också länsstyrelsen i Dalarna motsatt sig kameraövervakning i bussarna.

– Det är nu skönt att vi efter dryga 3 år av rättsprocesser kan konstatera att vi har rätt att montera in kameror med inspelningsmöjlighet i bussarna säger Bengt Benjaminsson, Dalatrafiks förvaltningschef.

– Det är en viktig åtgärd för att skapa en trygg miljö för våra förare och resenärer. Det är dock tråkigt att en sådan relativt okontroversiell sak ska behöva motarbetas av olika myndigheter. Min uppfattning är att den allmänna opinionen är att den som inte har något att dölja inte räds kameraövervakning. Vi tror också att kameraövervakningen kommer att ha en förebyggande och lugnande effekt, som sannolikt också kan förhindra att vissa situationer uppstår.

Även Ulf Berg, ordförande i Kollektivtrafiknämnden, är positiv till beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen.

– Jag anser att kameror på bussarna är en självklarhet, liksom på vissa andra platser i vårt samhälle, för att skapa en trygg miljö. Jag välkomnar att vi äntligen fått detta definitiva besked, säger han.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)