Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Göteborg får kritik för olaglig direktupphandling

Göteborgs stad gjorde en olaglig direktupphandling av serviceresor.

Den oberoende expertgruppen Konkurrenskommissionen kritiserar Göteborgs stad för att ha gjort en olaglig direktupphandling av serviceresor. Göteborg har förhandlat med ett företag och sedan skrivit kontrakt med ett företag som inte ens deltog i upphandlingen från början, säger kommissionen.

Bakgrunden till Konkurrenskommissionens kritik är att Göteborgs kommun genomförde under sommaren 2017 en upphandling av serviceresor mm till destinationer utanför kommunen.

I det delområde som gällde resor till och från Stockholms län kom endast ett anbud in. Istället för att anta detta anbud valde kommunen att inleda förhandlingar med ett företag, som överhuvudtaget inte inkommit med något anbud, eftersom kommunen ansåg att det enda inkomna anbudet var ”för dyrt”.

– Lagen har utförligt reglerat när man får förhandla med den som inte lagt anbud i en upphandling. Som huvudregel får detta endast ske om man inte fått in några fungerande anbud, säger Inger Ridderstrand-Linderoth ordförande i Konkurrenskommissionen.

Efter att det företag som hade lämnat det ursprungliga anbudet överklagat konstaterade slutligen kammarrätt att kommunen i det aktuella fallet hade brutit mot lagen, genom att ge kontraktet till någon som inte ursprungligen deltagit i upphandlingen.

– Göteborgs kommun fick enbart förhandla med den leverantör som var med och lämnade anbud från början. Alternativt hade upphandlingen kunnat avbrytas och göras om på nytt. Det finns därför anledning att rikta kritik mot kommunen, som uppenbarligen behöver se över sina rutiner, avslutar Inger Ridderstrand-Linderoth.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)