Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snart är Landskrona störst i Sverige

På fredag invigs den nya elbusstrafiken i Landskrona som därmed blir störst i Sverige med elbusstrafik. Foto: Peter Kroon.

Om några dagar blir Landskrona störst i Sverige när det gäller elbussar i kollektivtrafiken. På fredag invigs nämligen den helelektriska stadsbusstrafiken i Landskrona med 19 elbussar. Därmed blir Landskrona den stad i Sverige som har flest elbussar i trafik, samtidigt som staden blir den första i Skåne med helt eldriven busstrafik.

Skånetrafikens operatör i Landskrona är Nobina, som fortsätter att satsa på bussar från kinesiska BYD när man elektrifierar busstrafik. Totalt har Nobina beställt fjorton batteribussar från BYD till trafiken i Landskrona. Dessutom ska de fem trådbussarna fortsätta att trafikera linjen mellan stadens centrum och järnvägsstationen.

I höstas blev Norrtälje Sveriges första stad med enbart elbussar i trafik. Äv en där körs trafiken av Nobina med batteribussar från BYD.

Nobina är en verklig storkund hos BYD och har köpt mer än 100 elbussar från den kinesiska tillverkaren, från ledbussar till 8,7-metersbussar som, förutom Oslo, ska trafikera Borås, Lidköping, Nyköping, Katrineholm, Ale och Flen samt Landskrona och Norrtälje.

Taggat som: , , , ,

2 kommentarer »

  1. Landskrona måste väl har varit störst på elbussar i Sverige redan 2003, när trådbusslinjen invigdes, och många år framåt. Det är ju först de senaste åren som andra typer av elbussar blivit vanligare och satts i trafik i andra städer.

  2. Build your dreams. Passagerarna stiger på fram och går av på mitten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)