Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina och Arbetsförmedlingen samarbetar om bussförarutbildning

Nobina och Arbetsförmedlingen inleder samarbete för at utbilda fler bussförare. Foto: Volvo Bussar.

Bussoperatören Nobina och Arbetsförmedlingen har tecknat en avsiktsförklaring om rekrytering och utbildning av bussförare och mekaniker till hela landet. Bristen på bussförare i landet är stor och bussföretagen har också svårt att rekrytera mekaniker med relevant kompetens. Enligt branschorganisationen Transportföretagen behöver 7300 bussförare anställas i Sverige fram till 2020.

– Tillsammans med Arbetsförmedlingen har vi hittat en bra modell för att rekrytera och utbilda framtidens bussförare och mekaniker, säger Jenny Lundmark, HR-chef på Nobina.

– Vi har breddat urvalet och lagt fokus på tester som visar lämplighet och fallenhet för yrket, snarare än tidigare erfarenheter, och hittat väldigt bra kandidater som snabbt kommit i arbete. Nu kommer vi att jobba vidare på samma sätt i hela landet.

Nobina har medverkat till att lägga upp utbildningen som byggs på med praktik och träning som ska skapa en trygg övergång in i bussföraryrket. Målet är att Nobina ska erbjuda deltagarna anställning efter genomförda och godkända utbildningar.

– Tack vare det nära samarbetet med Nobina har vi goda chanser att möta behovet inom branschen, säger Johanna Sjödin, sektionschef på Arbetsförmedlingens Arbetsgivarcenter i Stockholm.

– Vi får väldigt bra resultat när arbetsgivarna är med i hela kedjan med rekrytering till utbildning och utformning av utbildningar.

Nobina står för nära 30 procent av kollektivtrafiken med linjebuss i Sverige. En växande kollektivtrafik och stora pensionsavgångar skapar ett rekryteringsbehov av ca 900 bussförare och mekaniker hos Nobina under kommande år.

Share Dela

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Hej
    Det är inte sant jag klara bussförare utbilding för 7 månader och jag är arbetslös till nu
    jag söker jobb forforande men tyvar jag fick ingen chance till nu att jabba som bussförare

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2020 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)