Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tillökning i VDL:s elbussfamilj

VDL kompletterar sitt elbussprogram med en 11,5 meter lång version av stadsbussen Citea Electric. Foto: VDL.

Busstillverkaren VDL, som har haft framgångar även i Sverige med sina helelektriska stadsbussar, kompletterar sitt program av elbussar. VDL lanserar nu sin stadsbuss Citea Electric i ytterligare en längd, 11,5 meter. Sedan tidigare finns Citea Electric som tolvmeters stadsbuss och 18,7-meters ledbuss. Sedan drygt två år finns Citea Electric också i trafik i en version på 9,9 meter.

Nya Citea LLE-115 Electric har en maximal sittplatskapacitet på 35+4+1 och är utrustad med ett batteripaket på 180 kWh. Det ger bussen en räckvidd på en laddning på 100 – 150 kilometer, men med tilläggsladdning kan den dagliga räckvidden ökas till 500 kilometer. Förutom CCS-kontakt som standard kan bussen också förses med pantograf för snabbladdning på upp till 270 kW.

Idag finns 300 elbussar från VDL i reguljär trafik och har kört mer än 22 miljoner kilometer. Jämfört med konventionella dieselbussar minskar de koldioxidutsläppen med 50 ton per dag.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)