Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina vann i Linköping och Transdev i Norrköping

Transdev fortsätter att köra stadsbussarna i Norrköping men förlorar sin trafik i Linköping till Nobina. Foto: Östgötatrafiken.

Transdev får behålla uppdraget att köra stadsbusstrafiken i Norrköping, men i Linköping tar Nobina över trafiken. Det står klart när Östgötatrafiken nu har avgjort upphandlingen av stadstrafiken i de båda städerna för åren 2020 – 2030. Upphandlingen innebär en betydande satsning på elbussar. I Linköping tar Nobina över personalen från den nuvarande operatören Transdev.

De nya avtalen träder i kraft den 15 juni 2020 och gäller i 10 år. Stadstrafiken omfattar även ytterområdena Ekängen, Sturefors i Linköping och Åby i Norrköping. Avtalen är värda ca 2,6 miljarder kronor i Linköping och ca 1,3 miljarder kronor i Norrköping.

I samband med starten av de nya avtalen görs trafiksatsningar med utökad trafik i båda städerna. Resenärernas önskemål om AC, wifi och möjlighet till laddning av mobiltelefoner ombord på bussarna kommer att tillgodoses och för första gången kommer ett antal bussar i varje stad att drivas med 100% el.

Avtalet för Nobina omfattar 87 tursatta bussar. Omkring 15 av stadsbussarna i Linköping kommer att vara eldrivna ledbussar. Övriga bussar i stads- och regiontrafiken ska drivas med biogas. Samtliga bussar kommer att ha wi-fi, digitala informationsskärmar och USB-uttag. Kontraktet innebär en stor satsning på kollektivtrafiken, med en produktionsökning på 30 procent. Det kommer bland annat innebära nya linjer och en ökad turtäthet.

Transdevs kontrakt omfattar hela Norrköpings stadstrafik med sina 18 bussar och 25 spårvagnar. Varje år reser åtta miljoner passagerare med Norrköpings stadstrafik. Under kontrakstiden kommer trafiken att utökas med 11 nya busslinjer.

När Transdev går in i avtalet sommaren 2020 gör man det med 37 nya bussar, vara två helt nya depåladdade elbussar. Hela den befintliga bussflottan byts ut.

Inom ramen för ett samverkansavtal kommer Östgötatrafiken och trafikföretagen att arbeta tillsammans för att utveckla trafiken och locka fler och nya kunder. En tätare dialog med kommunerna om städernas framtida utveckling kommer också att ske.

I samband med avtalsskiftet i Linköping kommer Nobina att ta över personalen från Transdev som idag kör stadstrafiken i Linköping.

– Vi ser fram mot att i nära samverkan med Nobina och Transdev vidareutveckla och göra kollektivtrafiken i länets två största städer ännu mer attraktiv och konkurrenskraftig. Inpendlingen till Linköping och Norrköping är mycket stor, så en väl fungerande stadstrafik är viktig för väldigt många i vårt län, säger Sofia Malander, vd för Östgötatrafiken.

– Vi är stolta över att Östgötatrafiken ger oss utökat förtroende att utveckla och driva busstrafik i Östergötland. Tillsammans ska vi arbeta för att fler ska välja att resa kollektivt. Genom kontraktet kan vi på Nobina också dela med oss av, och samtidigt fördjupa, vårt kunnande om helhetslösningar för elbusstrafik, säger Henrik Dagnäs, vd på Nobina Sverige.

– Vi är väldigt glada och stolta över att ha fått Östgötatrafiken fortsatta förtroende att driva trafiken i Norrköping. Vi har en riktigt bra lokal kännedom och har kört Norrköpings stadstrafik sedan 2004. Vi kommer fortsätta med det goda arbetet. Det blir också jätteintressant att vara med trafikutökningsprocessen, säger Marie-Louise Arnell, affärschef Transdev Östergötland.

Tilldelningsbeslutet kan överklagas fram till den 11 februari 2019.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)