Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Tio miljoner elektriska kilometer för Solaris

Solaris elbussar hade till årsskiftet kört tio miljoner kilometer. Här är en av dem i trafik i Krakow, Polen. Foto: Ulo Maasing.

Att mäta frammarschen för elbussar kan göras på många sätt. Busstillverkaren Solaris, som är en av de stora på den europeiska elbussmarknaden, rapporterar att deras elbussar kort innan årsskiftet tillsammans hade kört mer än tio miljoner kilometer. 2012 fick Solaris sin första beställning på batteribussar.

Solaris presenterade sin batteridrivna version av stadsbussen Urbino 2011, men företaget hade då tillverkat elbussar sedan länge genom trådbussen Trollino som också finns i trafik i Landskrona. Hittills har Solaris levererat eller fått order på nästan 400 elbussar och ett par hundra av dem är i trafik i 16 länder och 38 europeiska städer.

Den batteribuss från Solaris som har kört längsta sträckan finns i den polska staden Jaworzno och har till idag körts närmare 250 000 kilometer. Vissa av de batteridrivna bussarna i staden avverkar upp till 12 000 kilometer i månaden.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)