Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Volvo sålde fler bussar

Volvo Bussar sålde fler bussar i fjol, men resultatet tyngs av de problem med en katalysator som Volvos lastbilar och bussar drabbades av.

Volvo Bussars leveranser minskade med 13 procent medan orderingången ökade med 56 procent under det fjärde kvartalet 2018, jämfört med samma tid 2017. Det framgår av Volvokoncernens delårsrapport som presenterades på onsdagsmorgonen. Lönsamheten för Volvo Bussar ökade under fjärde kvartalet men minskade för helåret 2018, jämfört med året innan. För helåret 2018 ökade orderingången för Volvo Bussar med fjorton procent.

Volvo Bussars omsättning blev under det fjärde kvartalet 7 487 miljoner kronor, jämfört med 7 055 miljoner det fjärde kvartalet 2017. För helåret 2018 landade Volvo Bussars omsättning på 25 826 miljoner kronor, en svag nergång från 25 878 miljoner år 2017.

Rörelseresultatet för helåret försämrades dock med 13 procent, från 876 miljoner år 2017 till 575 miljoner i fjol. Avsättning för att hantera problemet med problem med katalysatorn för avgasreningen pressade dock rörelseresultatet med 190 miljoner för Volvo Bussar. Utan problemen hade rörelseresultatet alltså blivit 190 miljoner bättre.

Det är dock ett blygsamt belopp, jämfört med att problemen för Volvo lastvagnar kostade 6,8 miljarder.

För fjärde kvartalet sjönk rörelseresultatet från 261 till 76 miljoner, men om inte avgasproblemen hade funnits hade rörelseresultatet blivit 266 miljoner kronor.

Under det fjärde kvartalet steg orderingången, främst på grund av en order på 700 bussar till Colombias huvudstad Bogotà. Stora order kom också från Australien (130 bussar) och Santiago i Chile (120 bussar).

Volvo konstaterar när det gäller det fjärde kvartalet att den europeiska marknaden var stabil på en hög nivå och den nordamerikanska marknaden var fortsatt bra för både långfärdsbussar och bussar för kollektivtrafik. Efterfrågan på marknaden i Brasilien fortsatte att förbättras, och marknaderna i Asien och Mellanöstern visade stark efterfrågan på i synnerhet bussar för kollektivtrafik.

Under det fjärde kvartalet levererade Volvo Bussar 2 472 bussar, tretton procent färre än under samma tid året innan.

Volvo Bussar fick under 2018 order på 10 202 bussar mot 8 984 år 2017, en ökning på 14 procent. Leveranserna uppgick till 8 426 bussar mot 9 393 år 2017.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)