Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Transportföretagen välkomnar ny myndighet

Caj Luoma är chef för kompetensförsörjning inom Transportföretagen. Foto: Transportföretagen.

Transportföretagen, där Sveriges Bussföretag ingår, välkomnar en ny myndighet i regeringens reformförslag av svensk arbetsmarknadspolitik. Den nya kompetensförsörjnings-myndigheten ska samordna och främja kompetensförsörjnings-arbetet genom att vara ett rådgivande organ till regeringen och andra relevanta myndigheter eftersom frågan rör sig över flera politikområden.

Utgångspunkten för den nya myndigheten kommer att vara en nationell strategi i samverkan mellan den politiska ledningen för berörda departement, arbetslivets representanter och andra relevanta aktörer, enligt regeringen.

Bakgrunden är den stora bristen på medarbetare inom transportnäringen, men också i en rad andra branscher.

– Bristen på kompetensförsörjning är en av näringslivets största utmaningar i dag framhåller Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

– Vi har länge framhållit vikten av samverkan mellan relevanta aktörer (bransch, skola, politiken) både på regional men även på nationell nivå. Eftersom det är svårt att få resurserna att räcka till, och eftersom så många branscher förutom transportnäringen står inför stora utmaningar med kompetensförsörjning, är den föreslagna myndigheten helt i linje med vad som behövs och med vad vi föreslagit.

Ett annat förslag som Transportföretagen välkomnar är att Arbetsförmedlingens utbildningsinsatser ska anpassas efter företagens konkreta rekryteringsbehov och att man fortsatt kommer verka för arbetsplatsförlagda utbildningar.

– Det är viktigt att utbildningarna matchar företagens faktiska, aktuella behov. Att utbildningsinsatserna anpassas är därför högst välkommet. Inom transportbranschens yrken sker en snabb teknikutveckling och därför måste utbildningarna hänga med så att rätt kunskaper lärs ut, säger Caj Luoma.

Samtidigt varnar han för att det nu finns risk för att långa ledtider i samband med en övergångsperiod påverkar kompetensförsörjningsarbetet.

– Vi har ingen tid att förlora, transportnäringen behöver anställa här och nu, det är bråttom, betonar Caj Luoma.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)