
Framtidens mobilitet, är ett av forskningsområdena för K2 de närmaste områdena. Det handlar bland annat om den traditionella kollektivtrafikens gränsyta gentemot nya mobilitetstjänster. Foto: Ulo Maasing.
Totalt cirka 45 miljoner kronor satsas nu av K2 (Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik) på ny kollektivtrafikforskning. Pengarna ska användas till forskning inom de fem forskningsområden som K2 riktar in sig på under åren 2020 – 2024.
De fem forskningsområdena är:
Framtidens mobilitet, som handlar om kollektivtrafikens möjligheter och utmaningar med ny digital teknik samt om den traditionella kollektivtrafikens gränsyta gentemot nya mobilitetstjänster;
Marknad och finansiering, där fokus ligger på styrning, avtal, prissättning och finansieringsformer för resurseffektiv och attraktiv kollektivtrafik;
Beslut och effekter är ett forskningsområde som är inriktat på kollektivtrafikens samhällseffekter samt ökad kunskap om analysmetoder och analysresultatens roll i faktiska beslutsprocesser;
Integrerad samhällsplanering som handlar om kollektivtrafikens utformning och dess integrering med markanvändning och annan lokal, regional och nationell samhällsplanering;
Kollektivtrafik för alla, som fokuserar på hur kollektivtrafik och tillgång till mobilitet bidrar till och påverkar tillgänglighet, demokratiprocesser, innanför- och utanförskap.
Forskningen ska bedrivas ur flera olika perspektiv och ska ledas av någon av K2:s forskningsorganisationer, det vill säga Lunds universitet, Malmö universitet eller VTI. Men även aktörer från andra håll kan delta.
K2 planerar att inom ramen för satsningen genomföra tre nya doktorandprojekt under åren 2020 – 2024. Upp till tre miljoner kronor kan varje projekt få och forskarna måste vara aktiva vid Lunds Universitet, Malmö Universitet eller VTI.
Dessutom ska flera stora forskningsprojekt med en budget på 2 – 6 miljoner var genomföras med start våren 2020 och avslutning senast i december 2022.
Den sista ansökningsdagen för medel inom den nya satsningen är 15 april.
Lämna ett svar