Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

BYD störst i januari – kinesiska bussar i topp för första gången

En av fjorton nya elbussar från BYD som Nobina nyligen satte i trafik i Landskrona. BYD blev i januari största bussmärke i Sverige – men i branschorganisationen Bil Swedens statistik finns inte BYD. Foto: Nobina.

Den kinesiska busstillverkaren BYD toppade nyregistreringarna av nya bussar i Sverige i januari. I branschorganisationen Bil Swedens registreringsstatistik finns dock inte BYD med utan där står Scania som det bussmärke som blev störst under årets första månad, trots att BYD hade 40 procent fler nyregistrerade bussar under månaden. Det är första gången en kinesisk busstillverkare toppar nyregistreringarna av tunga bussar i Sverige.

Enligt Bil Swedens statistik nyregistrerades i Sverige totalt 47 nya bussar, både lätta och tunga, under januari. Det är 9,3 procent fler än under samma tid förra året då 43 bussar registrerades. Nyregistreringarna av tunga bussar uppgick enligt Bil Sweden till 23 under januari, 11,5 procent färre än under samma tid förra året då 26 bussar registrerades.

Men Bil Swedens statistik är missvisande eftersom man inte redovisar direktimporterade bussar.

Bussoperatören Nobina, som är en stor kund hos den kinesiska busstillverkaren BYD köper sina bussar direkt från den kinesiska tillverkaren. Nobina registrerade under januari 14 nya BYD K9 stadsbussar för trafik i Landskrona, men bussarna syns inte i Bil Swedens statistik.

Totalt registrerades under januari i år således 37 tunga bussar, vilket är betydligt fler än samma månad i fjol, inte färre som Bil Swedens siffor visar.

Under året kommer dessutom Bil Swedens siffror att bli allt mer missvisande eftersom Nobina har ett stort antal bussar beställda från Nobina. Dessa ska sättas i trafik under sommaren och senare i ett flertal svenska städer.

Här är de korrekta siffrorna över nyregistrerade tunga bussar i Sverige under januari:

BYD 14
Scania 10
Volvo 6
Setra 2
MAN 2
Mercedes-Benz 2
Iveco 1

Share Dela

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)