Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Domstol stöttar arbetsmiljökritik mot Keolis (uppdaterad)

Har inte gjort tillräckligt för bussförarnas psykiska arbetsmiljö, enligt domstol. Foto: Ulo Maasing.

Bussoperatören Keolis har enligt en dom i förvaltningsrätten gjort för lite för sina anställds psykiska välmående. Det anser förvaltningsrätten i en dom som tidningen Arbetet rapporterar om. Bakgrunden är att sju skyddsombud vid Keolis´ bussdepåer i Stockholm 2017 vände sig till Arbetsmiljöverket. Ombuden menade att Keolis inte lyssnade på deras kritik av hur bussföretaget hanterade schemaläggning, skiftgång och pauser under arbetspassen.

När Keolis 2017 införde ett nytt schemasystem för bussförarna möttes det av kraftiga protester. I det nya systemet avskaffades bland annat senioritetsprincipen som innebar att de förare som hade längst anställningstid först kan välja sina arbetspass.

Andra förare som hade kört natt under många år kunde istället få se veckor med tidiga morgonpass och förare som hade köret morgonpass kunde få kvällspass.

Från fackligt håll anmälde man Keolis till Arbetsmiljöverket som hotade företaget med vite därför att Keolis enligt verkets uppfattning inte tillräckligt väl hade undersökt effekterna av bland annat ett nytt schemasystem för bussförarna.

I sin anmälan till Arbetsmiljöverket var de tre skyddsombuden särskilt kritiska till att förarna ska söka nya arbetstider var sjätte vecka, samtidigt som arbetstiderna varierar avsevärt.

Skyddsombuden hävdade också att Keolis inte tillräckligt hade undersökt hyr förarnas psykiska välbefinnande påverkas av olika start- och sluttider varje dag liksom av oregelbundna tider för matrasterna.

Efter två år av utredningar och ett överklagande får skyddsombuden nu rätt av förvaltningsdomstolen som håller med om att Keolis´ rutiner för att förebygga psykisk ohälsa bland bussförarna inte var tillräckliga.

Från Keolis framhåller man att domen säger att Keolis rutiner 2017 inte var tillräckliga men inte att de nuvarande rutinerna skulle vara otillräckliga.

Keolis påpekar också att Arbetsmiljöverket krävde 200 000 kronor i vite av Keolis. Det har förvaltningsrätten satt ner till 175 000 kronor. Dessutom har Keolis inte dömts att betala det beloppet, utan har tre månader på sig från det att domen vunnit laga kraft för att visa att man har vidtagit nödvändiga åtgärder för att komma tillrätta med de brister som förelåg 2017.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)