Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

En enda app för alla resor

Buss, elscooter, tunnelbana, bildelning, taxi… Från i sommar kommer man i Berlin att kunna planera, boka och genomföra alla sina resor med en enda app. Foto: Ulo Maasing.

Floran av appar som människor behöver ha i sina smarta telefoner för att kunna planera och köpa sina lokala resor växer stadigt. En app för den vanliga kollektivtrafiken, en eller flera taxiappar, appar för cykelhyra, för bilpooler, för elscooters och så vidare. Men så behöver det inte vara. Från i sommar kommer den som vill resa i flermiljonstaden Berlin att bara behöva en enda app, oavsett vilket transportbehov man för tillfället har. Och vilket eller vilka transportmedel man behöver.

Det är lokaltrafiken i Berlin, Berliner Verkehrsbetriebe (BVG), och teknologiplattformen Trafi som gör gemensam sak och lanserar alla mobilitetstjänster i en enda app, från bussar och pendeltåg till elscooters och bildelning. Appen heter Jelbi och kommer enligt planerna att lanseras i sommar. Den kopplar samman nästan alla leverantörer av mobilitet i staden, privata lika väl som offentliga.

Den nya appen, Jelbi är en plattform som gör det möjligt för människor i Berlin att sömlöst få tillgång till de olika transportslagen på ett enda ställe, från planeringen till själva resan, även om den består av flera led med olika transportslag, exempelvis elscooter – buss – cykel. Jelbi är första gången i Europa som en stad av Berlins storlek inför en djup integrering av hela sitt mobilitetsnätverk för att göra det enklare för människor att få tillgång till och använda olika transportmedel.

Appen kommer från i sommar att finnas tillgänglig både för Android och iOS. Med appen i sin smarta telefon kommer resenären att slippa hoppa mellan olika appar utan allt finns på ett enda ställe. Kunden behöver bara registrera sig en gång för att få tillgång till hela spektrat av transporttjänster och både planering, bokning och konsumtion, det vill säga själva resan.

Förutom BVG kommer från start tio – femton privata leverantörer att finnas med, men Jelbi kommer enligt parterna att byggas ut efterhand och omfatta ännu fler aktörer och alternativ.

– När BVG grundades för 90 år sedan var den bärande tanken att erbjuda människor en enkel tillgång till mobilitet med en enda biljett för hela trafikutbudet. Tack vare nya innovationer förverkligar vi nu den idén med en lösning som passar 2000-talet. Med en enda app kan man enkelt planera och köpa sin resa, oavsett vilket transportslag man föredrar. Med Trafis teknologiplattform kan vi än en gång erbjuda en enkel och heltäckande mobilitetslösning för berlinarna, säger Henrik Haenecke på BVG:s avdelning för finanser, digitalisering och försäljning.

– Partnerskspet mellan oss och BVG representerar en bro mellan traditionella och innovativa mobilitetslösningar. I Berlin går vi nu i spetsen för hur företag som erbjuder transporter och städer kan använda innovativ teknologi för att driva sina transportnätverk, tillägger Christof Schminke, tysklandschef för Trafi.

Affärsidén hos Trafi är att vara en teknologiplattform för mobilitet som bygger på att man kopplar samman städer, människor och trafikföretag. Trafi grundades 2007 och arbetar tillsammans med företag som Lyft (ett företag liknande Uber), Google, Apple, Volkswagen och städer som Berlin, Jakarta och Rio de Janeiro.

BVG är Tysklands största kollektivtrafikföretag med tio tunnelbanelinjer, 22 spårvägslinjer och mer än 150 busslinjer. Vagnparken uppgår till cirka 3 000 fordon. Antlet resenärer är mer än en miljard per år.

Taggat som: , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)