Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Biodrivmedlen backade i fjol

Försäljningen av HVO sjönk i fjol med cirka fjorton procent. Bild: Gamla Uppsala Buss.

Användningen av biodrivmedel i Sverige minskade förra året. Det framgår av preliminär statistik från SCB som har bearbetats av SPBI, Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet. Minskningen i fjol var cirka 91 800 kubikmeter eller omkring fem procent. Försäljningen av HVO sjönk med cirka 14 procent medan FAME-försäljningen steg kraftigt under andra halvåret och ökade med 34 procent för helåret 2018.

Den totala användningen av biodrivmedel under hela 2018 uppgick till ca 1 878 800 kubikmeter. En minskning med ca 91 800 kubikmeter eller ca 5 procent.

Den totala användningen av HVO uppgick till 1 233 500 kubikmeter, en minskning med ca 208 300 kubikmeter eller ca 14 procent jämfört med 2017. Såväl låginblandning som försäljning av ren HVO100 minskade under året.

Den totala användningen av FAME steg med ca 111 500 kubikmeter, eller ca 34 procent. Ökningen gäller både låginblandning och försäljning av ren FAME B100.

Användningen av biodrivmedel i bensin som består av såväl etanol som andra bio komponenter ökade något, ca 4 900 kubikmeter eller ca 8 procent, framför allt som en konsekvens av ökad försäljning av etanolbränslet E85.

– Nedgången är delvis en konsekvens av övergången till reduktionsplikt och full beskattning av det ingående biodrivmedlet. För 2019 har pliktnivån ökat vilket för med sig ett ökat behov för att kunna leva upp till kravet. För att nå klimatmålen framöver behöver produktionen av biodrivmedel öka, kommenterar Ulf Svahn, vd för SPBI.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)