Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Enklare med kameraövervakning i kollektivtrafiken

Reglerna för kameraövervakning i kollektivtrafiken förenklas. Inget tillstånd behövs för övervakning i bussar och andra kollektivtrafikfordon.

Det ska bli enklare att sätta upp övervakningskameror i kollektivtrafiken. Det föreslår kamerabevakningsutredningen som på onsdagseftermiddagen lämnade över sitt betänkande om kamerabevakning i kollektivtrafiken. Den särskilde utredaren Johan Sjöö betonar att behovet av kamerabevakning är stort på grund av ordningsstörningar, brottslighet och terrorhot. Idag krävs det tillstånd för bland annat kameraövervakning i bussar i kollektivtrafik. Det kravet föreslås slopas i en ny lag som ska börja gälla vid årsskiftet.

Enligt utredningens förslag ska tillståndsplikten för kameraövervakning tas bort för bevakning i fordon som används i kollektivtrafik och för knutpunkter i kollektivtrafiken, som stationer och terminaler, likaså för bevakning av flygplatser.

Polisens arbete underlättas också av att undantag från tillståndsplikten i övrigt ska gälla om bevakningen sker i brottsbekämpande syfte, i syfte att förhindra olyckor eller i ordningshållande syfte.

Några nya regler för att skydda personers integritet behövs inte enligt utredningen. Denna anser att genom den nya europeiska dataskyddsregleringen finns ett långtgående integritetsskydd oberoende av en tillståndsplikt. Någon kompletterande integritetsskyddande reglering föreslås därför inte.

Här kan du ladda ner utredningen och dess förslag.

Share Dela

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)