Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Inga utländska bussar för tågersättning i Norge

De norska statsbanorna har skrivit ner sin prognos om behovet av turistbussar för ersättningstrafik för tåg. Foto: Ulo Maasing.

Den laddade frågan om utländska bussföretag ska få köra ersättningstrafik för tåg i Norge i sommar är nu på väg att lösas. De norska statsbanorna (NSB), som ville ha tillstånd att hyra in utländska bussföretag i samband med planerade, omfattande järnvägsarbeten i sommar har nu meddelat det norska Samferdseldepartementet att man inte kommer att behöva så många bussar som man tidigare trott.

Samferdselminister Jon Georg Dale uppgav i Stortinget (riksdagen) i veckan också att departementet vill ha ytterligare dokumentation från NSB om behovet av bussar för ersättningstrafik.

Ursprungligen räknade NSB med att man inte skulle klara behovet av bussar genom att enbart anlita norska turistbussföretasg. I norsk bussbransch väckte NSB:s planer starka reaktioner, vilket vi då rapporterade om.

– Samferdseldepartementet har fått veta att NSB har justerat ner sitt behov av turistbussar och har inlett samtal med bussnäringen i Norge, konstaterade Jon Georg Dale i Stortinget.

– När det gäller löne- och arbetsförhållanden för förare vill jag peka på att det finns en lagstadgad minimilön för turistbussförare i Norge. Det gäller också för utländska bussföretag när de bedriver kabotagekörning i Norge, sa samferdselministern.

Share Dela

Taggat som: ,

Categorised in: Internationellt, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)