Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kalla bussar kostar i Luleå

Luleå Lokaltrafik tvingas betala vite på 100 000 kronor sedan man vid fyra tillfällen haft alltför kalla bussar i trafik. Foto: LLT.

Det kommunala bussföretaget Luleå Lokaltrafik (LLT) måste betala ett vite på 100 000 kronor för att vid fyra tillfällen haft bussar som varit för kalla. Bussarna hade vid start inte haft en minimitemperatur vid förarplatsen som klarade den gräns som Arbetsmiljöverket fastställt, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

LLT fick ett vitesföreläggande på 100 000 kronor från Arbetsmiljöverket sedan företaget inte klarat kravet på att bussen omedelbart skulle tas ur trafik om inte temperaturen vid förarplatsen var tillräckligt hög. Arbetsmiljöverket kräver att bussen vid start ska hålla minst 5 plusgrader mätt ovanför förarplatsen och tio centimeter framför förarens ryggstöd.Dessutom ska tilluften vid defrostermunstycket vara minst 10 plusgrader.

Om temperaturen är lägre än så kräver myndigheten att bussen tas ur trafik omgående. Den får heller inte användas förrän felet är åtgärdat.

Men arbetsmiljöverket fann vid fyra tillfällen att bussarna var kallare än tillåtet utan att tas ur trafik och krävde 100 000 i vite av bussföretaget.

LLT överklagade verkets vitesföreläggande till förvaltningsrätten och hänvisade till att de fyra kalla alltför kalla bussarna var ett undantag. Dessutom hade förarna brutit mot sina instruktioner att ta dem ur trafik. Därför, menade bussbolaget, att man skulle slippa att betala vitet.

Förvaltningsrätten gick dock på Arbetsmiljöverkets linje och säger i sin dom att det i verkets vitesföreläggande inte finns något undantag för enstaka kalla bussar. Att förare har brutit mot sina instruktioner att omgående ta kalla bussar ur trafik är enligt domstolen inte heller någon ursäkt för bussbolaget. Domstolen anser att arbetsgivaren alltid har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön. Då måste man också se till att instruktionerna till förarna följs.

Därför anser förvaltningsrätten att LLT ska betala det vite som Arbetsmiljöverket har krävt.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)