Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norsk storsatsning på elbussar

Bussdepån i Mannsverk, Bergen. Här ska ett 80-tal nya batteribussar baseras från december nästa år. I depån är också Bergens trådbussar stationerade. Foto: Skyss.

Den norska staden Bergen, Norges näst största stad, gör nu en storsatsning på elbussar. På fredagen blev det klart att Enova, en myndighet underställd det norska klimat- och miljödepartementet, ska stötta trafikhuvudmannen i Bergen och Hordaland med 36 miljoner norska kronor till laddstationer för omkring 80 elbussar. Bussarna ska sättas i trafik i december nästa år.

Det exakta antalet elbussar är ännu inte bestämt eftersom trafiken ska upphandlas, men enligt trafikhuvudmannen Skyss handlar det om cirka 80 elbussar som varje år ska köra minst 3,5 kilometer i Bergen. Det är en sträcka som motsvarar 87 varv runt jorden.

Statliga Enova har nu beviljat 36 miljoner NOK (39 miljoner SEK) i bidrag för att etablera omkring 80 laddstationer och upp till åtta pantografer för snabbladdning på bussdepån i Mannsverk, Bergen.

– Projektet kommer troligen att vara det hittills största enskilda inköpet av elbussar i Norden, säger Enovas vd, Nils Kristian Nakstad.

– Det här är en offensiv satsning på en grön omställning och miljövänliga transporter, säger Anne Gine Hestetun, fylkesordförande (motsvarande regiondirektör) i Hordaland fylke.

– Det finns runt 16 000 bussar i Norge idag och väldigt få av dem är elektriska. för att få till ett skifte är det viktigt att någon går för och satsar på elbussar i stor skala och visar att det fungerar i praktiken, säger Enovachefen Nils Kristian Nakstad i Enova.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)