Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina köper i Danmark

En av Ørslevs bussar i trafik för Movia, här kör man tågersättning. Foto: Christian Gjering/Wikimedia Commons.

Nordens största bussoperatör, Nobina, fortsätter att växa i Danmark. På fredagen blev det klart att Nobina ska förvärva delar av det danska bussföretaget Örslev Holding ApS. Enligt Nobina innebär affären att man stärker sin position på den danska marknaden inför kommande anbud och breddar verksamheten till omsorgsresor och den särskilda kollektivtrafiken i Danmark.

Förvärvet omfattar en verksamhet om cirka 16 bussar inom den upphandlade kollektivtrafiken på södra Själland samt 21 minibussar för omsorgsresor. Köpeskillingen motsvarar 15,5 miljoner danska kronor (cirka 21,8 miljoner SEK) på kassa och skuldfri basis.

Örslev är ett privatägt kollektivtrafikföretag med verksamhet på södra Själland och så sent som 2018 tilldelades man priset för, ”Årets bussoperatör” av huvudmannen Movia som ansvarar för kollektivtrafiken på Själland. Örslevs omfattande verksamhet inom turist- och beställningstrafik ingår inte i affären.

– Genom förvärvet av Örslev, stärker Nobina sin marknadsposition och breddar verksamheten till särskild kollektivtrafik i Danmark. Jag ser fram emot att hälsa våra nya kollegor välkomna till Nobina och med samlad kompetens fortsätta att utveckla kollektivtrafiken och tillgängligheten i samhället, säger Niels Peter Nielsen, vd för Nobina Danmark.

– Vi är glada över att ha nått en överenskommelse med Nobina, en etablerad och långsiktig operatör i Danmark. Nobinas kunnande inom kollektivtrafiken och starka värderingar kommer kunna fortsätta utveckla både medarbetare och verksamhet, säger Ole Pedersen, vd på Örslev.

De förvärvade delarna av Örslev omsatte under 2018 cirka 40 miljoner danska kronor (cirka 56 miljoner SEK) och rörelseresultatet uppgick till 4,4 miljoner danska kronor, det vill säga cirka 6,1 miljoner SEK.

Taggat som: , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)