Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Uppsalas bussar nu fossilfria

Nu är alla Uppsalas bussar fossilfria. Foto: Gamla Uppsala Buss (GUB).

Nu är Uppsala fossilfritt, i alla fall när det gäller stadsbussarna och lite till. Ett år före det uppsatta målet kör nu alla bussar som tillhör Gamla Uppsala Buss (GUB) helt fossilfritt. GUB kör stadsbussarna och viss regiontrafik i Uppsala.

Tack vare ett nytt avtal om leveranser av den förnyelsebara biodieseln HVO (hydrerade vegetabiliska oljor) från december 2018 har GUB nu säkerställt en fossilfri busstrafik under 2019. Det tidigare målet att vara fossilfria år 2020 har alltså uppnåtts redan ett år i förväg. Den HVO som driver GUB:s dieselbussar är dessutom helt fri från PFAD (Palm Fatty Acid Distillate). GUB:s HVO produceras istället med uttjänt frityrolja som råvara.

– Sedan vi under ett antal år i rad överträffat vårt miljömål om minskad andel fossila bränslen är vi nu i mål och vår trafik utförs idag helt utan fossila drivmedel. GUB:s bussar drivs idag med enbart lokalt producerad biogas och biodieseln HVO, säger GUB:s vd Jonas Skovgaard.

– Då våra bussar körs drygt en miljon mil per år innebär det en betydande minskning av de klimatpåverkande utsläppen. För bara fem år sedan stod fossila bränslen för drygt hälften av vår totala förbrukning, säger GUB:s miljöadministratör Mikke Holmberg.

Gamla Uppsala Buss AB är ett av Sveriges största offentligt ägda bussföretag och ägs idag av Region Uppsala. Företaget har idag cirka 560 medarbetare och en omsättning på drygt 450 miljoner kr.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)