Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbranschen allt bättre på att följa reglerna

Bussbranschen har blivit klart bättre på att följa regelverket. Arkivbild: Ulo Maasing.

Både buss- och taxibranschen är generellt bra på att följa de regler som finns för yrkestrafiken. Framför allt bussbranschen har tagit tydliga kliv framåt i ökad regelefterlevnad. Det visar en granskning som Transportstyrelsen har gjort av hur yrkestrafiken följer lagar och regler. Granskningen har gällt den yrkesmässiga persontrafiken. Senare i år kommer en motsvarande granskning av godstrafiken på väg.

Det är tredje gången som Transportstyrelsen i samarbete med Polisen har genomfört en så kallad tillståndsmätning inom yrkestrafiken. Syftet med mätningen har varit att skapa en rättvisande bild av hur yrkestrafiken följer de krav och regler som finns i både nationell och internationell lagstiftning.

Granskningen gäller både förare och fordon.

Inom bussbranschen har man till exempel granskat kör- och vilotider, hastighet och bussarnas tekniska beskaffenhet. Mätningen visar på en klar förbättring sedan förra granskningen 2015. Regelefterlevnad när det gäller kör- och vilotider har blivit bättre, likaså bussarnas tekniska beskaffenhet förbättrats.

Båda dessa områden har förbättrats med cirka tio procentenheter.

– Det tyder på att de flesta aktörer är måna om att följa de regler som finns. Däremot ser vi att hastighetsefterlevnaden hos buss är sämre, vilket är oroande om den utvecklingen fortsätter, säger Mikael Kyller, branschansvarig på Transportstyrelsen.

Andelen utländska fordon i mätningen är högre jämfört med 2015, men det finns inga belägg för att utländska förare fuskar mer, skriver Transportstyrelsen.

Svenska förare är något bättre på att följa kör- och vilotider, 72 procent jämfört med 70 procent bland utländska förare. De utländska bussarna är i bättre skick och det är bara svenska förare som inte klarat nykterhetskontrollen.

”Sammantaget gör vi bedömningen att bussbranschen utvecklas åt rätt håll och att det finns goda förutsättningar för fortsatta förbättringar”, skriver Transportstyrelsen i rapporten.

Taxibranschen följer reglerna inom de flesta områden som kontrollerats. Samtliga förare klarade nykterhetskontrollen och använde bilbälte. Prisinformationen till resenärerna har förbättrats medan den personliga tidboken sticker ut i negativ riktning även om man ser en liten förbättring jämfört med mätningen 2015.

Här kan du ladda ner Transportstyrelsens rapport.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)