Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kommunal bussgasleverantör hotas av konkurs

Det kommunägda biogasbolaget i Gästrikland hotas av konkurs och vill nu ha 40 miljoner från skattebetalarna. Bild: Riksbanken.

Gävles kommunägda biogasbolag, som bland annat levererar gas till stadsbussarna i Gävle, hotas av konkurs. Nu vill företaget ha 40 miljoner av ägarna och hoppas på att fler bussar i Gävle ska köras på gas i framtiden, skriver Gefle Dagblad . Gästrike Ekogas, som företaget heter ägs gemensamt av Gävle kommun och Gästrike Återvinnare som är ett förbund av fem kommuner.

Biogasbolaget vill av sina ägare ha totalt 40 miljoner i aktieägartillskott, utan villkor om återbetalning.

– Pengarna behövs för att bolaget ska klara sin likviditet och kunna göra nödvändiga investeringar, säger Gästrike ekogas styrelseordförande Tomas Engelmark(L) till Gefle Dagblad.

Bolaget skyller sina ekonomiska problem bland annat på att en biogasmack i Gävle har blivit försenad och att man måste konkurrera med billigare, dansk biogas. Därför har det kommunala biogasbolaget fått fackla, alltså elda upp, stora delar av den gas man producerat.

Nu har man visserligen fått ett avtal med Sandvik som köper överbliven gas men för den gasen får man inte lika bra betalt som man får för fordonsgas.

Biogasbolaget oroas också av att upphandlingen av busstrafiken i Gävle har överklagats. Idag körs trafiken av Nettbuss och i det nya trafikavtalet som börjar gälla nästa år ska enligt kraven i upphandlingen dagens 15 biogasbussar ökas till minst 30. Gästrike Ekogas hoppas på 35 bussar, vilket skulle säkra bolagets biogasförsäljning under tio år.

Gasbolaget gjorde i fjol en förlust på 16 miljoner kronor och väntas förlora lika mycket i år.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)