Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Länstrafiken Kronoberg förlorade mot Bergkvarabuss

Växjö tingsrätt har dömt Länstrafiken Kronoberg att betala närmare 8,5 miljoner i Skadestånd till Bergkvarabuss. Foto: Ulo Maasing.

Länstrafiken Kronoberg har dömts att betala närmare 8,5 miljoner kronor i skadestånd till Bergkvarabuss för avtalsbrott. Dessutom ska Länstrafiken Kronoberg betala Bergkvarabuss´ rättegångskostnader på drygt 650 000 kronor har Växjö tingsrätt fastslagit.

Det var sommaren 2017 som Bergkvarabuss stämde länstrafiken/Region Kronoberg för vad bussföretaget ansåg vara ett avtalsbrott från länstrafikens sida. Nu har tingsrätten i Växjö helt gått på Bergkvarabuss´ linje.

Bakgrunden är att Bergkvarabuss har ett trafikavtal med regionen för perioden juni 2013 – juni 2023. Företaget hävdade nu att länstrafiken i strid med avtalet mellan parterna år 2015 förde över två av de linjer som Bergkvarabuss körde till ett annat bussföretag.

Bergkvarabuss hävdade att det handlade om en avtalsstridig avbeställning och likaså en otillåten direktupphandling från länstrafikens sida. Man menade också att just den trafik om överläts var den mest lönsamma i avtalet mellan Bergkvarabuss och länstrafiken.

Därför krävde Bergkvarabuss Länstrafiken Kronoberg på på 8 461 000 kronor i skadestånd, den summa som man anser sig förlora genom att ha bli av med trafiken.

Växjö tingsrätt gick helt på bussföretagets linje och dömde länstrafiken att betala beloppet, 8 461 000 kronor, i skadestånd till Bergkvarabuss. Dessutom ska länstrafiken betala Bergkvarabuss´ rättegångskostnader på 651 265 kronor.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)