Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Med elbuss till flyget i Bryssel

Bryssels flygplats har satt in 30 elbussar från BYD för att transportera passagerare mellan terminalen och flygplan. Foto: BYD.

Bryssels internationella flygplats har satt 30 elbussar från BYD i trafik för att transportera passagerare mellan terminalbyggnaden och flygplan som står parkerade på flygplatsen, men inte har plats vid någon gate. Satsningen ingår i flygplatsens miljöarbete.

Bussarna är tolv meter långa, alltså som normalstora stadsbussar, men för att göra av- och påstigning enklare och snabbare är de försedda med tre dubbeldörrar. Ombord finns både USB-kontakter och trådlöst internet, liksom tre stora infoskärmar. Även laddstationerna i depån levereras av BYD.

Bryssels flygplats säger sig ha inspirerats av Amsterdams flygplats Schiphol där sedan några år 35 elbussar från BYD transporterar passagerare mellan terminal och flygplan.

Det var i början av 2017 som flygplatsen gick ut i en anbudsupphandling av elbussar och nu är bussarna sedan någon dag i trafik. Enligt flygplatsen fick man in anbud från sex elbusstillverkare.

Flygplatsen räknar med att bytet från dieselbussar till elbussar innebär att man minskar de årliga utsläppen av koldioxid med 600 ton.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2019 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)