Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Omstridd Skånebudget klubbad

Skånetrafikens omstridda budget klubbades på fredagen. Foto: Ulo Maasing.

Den omstridda budgeten för Skånetrafiken klubbades på fredagsförmiddagen. Budgeten innebär nerskärningar (effektiviseringar på modernt politikerspråk) på 55 miljoner kronor under 2019. Trafiken ska bantas med sex miljoner kronor. Glesare turer på många linjer samt nerläggning av två linjer stundar. Budgeten har fått stark kritik från den politiska oppositionen i Region Skåne, liksom från flera kommuner.

– Det finns varken ekonomiska eller miljömässiga argument för att köra med bussar som nästan ingen åker med. Därför behövs åtgärder som i sin tur skapar förutsättning för nya satsningar, säger Carina Zachau (m) ordförande i kollektivtrafiknämnden i Region Skåne.

Från den styrande alliansen i regionen framhåller man att redan beslutade satsningar och förbättringar av kollektivtrafiken kvarstår. Bland dessa finns ett helt nytt linjenät i Ystad med 100 procent elbussdrift. I Trelleborg införs elbussar i all stadsbusstrafik i december.

I juni månad byts hela bussflottan ut Helsingborg, och den nya elbussen HelsingborgsExpressen börjar rulla på linje 1. Nästa år startar Skånes första spårvagnslinje i Lund – en satsning som redan har spräckt budgeten med mångmiljonbelopp.

Alliansen fick däremot inte igenom sitt förslag att priset för Skånetrafikens månadskort skulle höjas med 100 kronor i flera skånska städer. Förslaget var att Kristianstad, Landskrona, Trelleborg, Ystad, Ängelholm, Hässleholm och Eslöv alla skulle få en prishöjning från 450 kronor per månad till 550 kronor, det vill säga en prishöjning med 22 procent. Den höjningen stoppades av den rödgröna oppositionen.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)