Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Skånetrafiken måste betala 20 miljoner till Samres

Samres får skadestånd på 20 miljoner från Skånetrafiken.

Efter en förlikning i en långvarig tvist mellan Samres och Skånetrafiken har tingsrätten nu i en dom fastställt att Samres ska ha en ersättning från Skånetrafiken/Region Skåne på sammanlagt 20 miljoner kronor. Tvisten gäller ett avtal mellan parterna som 2013 och som avvecklades 2015. Avtalet omfattade beställningsmottagning för Skånetrafikens Serviceresor.

Samres hävdade att Skånetrafiken istället för Samres anlitade en annan leverantör vilket gjorde att Samres gick miste om intäkter. I en dom sommaren 2017 slog Hovrätten för Skåne och Blekinge att Region Skåne var skadesståndsskyldigt för att ha brutit sin del av avtalet, dock utan att bestämma skadeståndsbeloppet.

Samres ansåg att regionen endast hade betalat hälften av vad man borde och eftersom man menade att Skånetrafiken inte ville diskutera skadeståndsbeloppet vände sig Samres till tingsrätten i Kristianstad och krävde Skånetrafiken på 46 878 358 kronor.

Nu har alltså parterna förlikats och domstolen har fastställt att Samres ska få 20 miljoner kronor exklusive moms i skadestånd.

Region Skånes försäkring täcker skadestånd upp till tio miljoner kronor med en självrisk om en miljon kronor. Den faktiska kostnaden för Region Skåne blir därmed cirka elva miljoner som en följd av förlikningen.

– Vi konstaterar av Hovrättens dom att vi gjort fel i upphandlingen 2012 och tar vårt ansvar nu i enlighet med den. Det är bra att processen får sitt slut för alla parter. Samtidigt tycker vi att det är mycket tråkigt att medel som skulle kunna gjort nytta nu istället tvingas betala ut som ersättning för ett jobb som aldrig utfördes, säger Linus Eriksson, trafikdirektör, Skånetrafiken.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)