Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Beatles´ hemstad får bränslecellsdrivna dubbeldäckare

Liverpool skaffar 25 bränslecellsdriva dubbeldäckare från Alexander Dennis. Foto: ADL.

Den engelska staden Liverpool, varifrån Beatles härstammar, gör en rejäl satsning på bränslecellsdrivna dubbeldäckare till kollektivtrafiken. Med hjälp av statliga bidrag på 6,5 miljoner pund (cirka 80 miljoner kronor) ska staden få upp till 25 sådana bussar, tillverkade av den brittiska busstillverkaren Alexander Dennis, ADL. De första bussarna levereras nästa år till de båda operatörerna Arriva och Stagecoach.

Dessutom ska en tankstation för vätgas byggas. Denna får en kapacitet på 500 kilo vätgas per dag.

Bakom satsningen ligger ett konsortium med gas- och energileverantörer och Liverpools stad i samarbete med Alexander Dennis och de båda bussföretagen .

Liverpool har som mål att bli en nollemissionsstad till år 2040 samt att förbättra luftkvaliteten i staden. Ur avgasröret på bränslecellsbussarna kommer endast vattenånga.

Den brittiska staten har ett särskilt program för att minska utsläppen för busstrafiken genom en statlig medfinansiering av investeringar i lågemissionsbussar.

Alexander Dennis tillhör för övrigt utställarna på den internationella kollektivtrafikunionen UITP:s stora mässa i Stockholm den 10 – 12 juni.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)