Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussfiler lyfte bussresandet i Växjö

Bussfiler blev ett lyft för bussresandet i Växjö. Foto: Ulo Maasing.

Bra framkomlighet för busstrafiken ökar bussresandet – inte bara i storstäder utan också i mindre och medelstora städer. Det visar aktuella siffror från Länstrafiken Kronoberg. Under det första kvartalet 2019 gjordes det över 100 000 fler resor i Växjö stadstrafik än under samma period förra året. Till stor del beror det på nya bussfiler som öppnades i december.

Av ökningen på 100 000 resor under det först kvartalet i år svarar en linje, linje 3, för 40 000 resor. Linjen går mellan Universitetet och Samarkand och drar stor nytta av bussfilerna. Totalt har det gjorts 1 240 124 resor med
Växjö stadstrafik under årets första kvartal.

Men det är inte bara bussfilerna som har bidragit till det ökade resandet. Vid tidtabellsskiftet i augusti förra året ökade Länstrafiken Kronoberg turtätheten på linje 3 och har nu täta avgångar med upp till 8 avgångar i timmen.

– Det är självklart jätteroligt att se att arbetet med bussfilerna har gett utdelning, säger Carina Bengtsson (C), trafiknämndens ordförande i Växjö.

– Om vi bara tittar på mars månad så står linje 3 för hälften av all resandeutveckling i stadstrafiken. Trots att vi har mycket resenärer på linje 3 så kan vi även se att vi har en väldigt bra punktlighet på linjen, och det är mycket beroende på bussfilerna.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)