Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraft till förändring i Köpenhamn

Mogen för att bytas ut mot elbuss. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Trafikhuvudmannen Movia i Köpenhamn är nu inne i ett skede av en snabb övergång till elbussar. På lördag konverteras all stadstrafik i Roskilde till el, och även inne i Köpenhamn sker snabbt en övergång till elbussar. Den danska huvudstaden har som mål att vara helt koldioxidneutral år 2025.

Nu är det klart att energibolaget E.ON och bussoperatören Arriva med gemensam kraft ska ersätta 21 dieselbussar med elbussar på en av Köpenhamns tyngsta busslinjer, linje 2A.

– Varje gång vi byter ut diesel mot el, får det en positiv effekt på klimatet. Samtidigt slipper gångtrafikanter och cyklister avgaser och buller, så det får effekter på luftkvaliteten och folkhälsan också, säger Charlotte Fredberg Schmidt, E.ONs Director Consumer Energy Solutions Norden.

Strömmen som E.ON förser bussarna med kommer helt och hållet från förnybara källor. I september ska bussarna testköras, för att tre månader senare tas i drift.

– Elektrifieringen innebär också att passagerarna kommer att uppleva en tystare och behagligare resa säger Jens Boe Jacobsen, affärsutvecklingschef på Arriva Danmark.

Linje 2A är en av de mest trafikerade i Köpenhamn och har drygt 6 miljoner passagerare årligen.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)