Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Norge får längsta självkörande busslinjen i världen

Den självkörande busslinjen i norska Kongsberg förlängs den 23 april till att, enligt trafikhuvudmannen, bli världens längsta och tekniskt mest avancerade autonoma busslinje. Foto: Brakar.

Omedelbart efter påskhelgen, den 23 april, får den norska staden Kongsberg vad man hävdar är både den längsta och mest avancerade busslinjen i världen som trafikeras med självkörande bussar. Därmed inleds den tredje fasen med självkörande buss„ i Kongsberg. Hittills har den autonoma busslinjen endast gått mellan stadens resecentrum och rådhuset, men nu ska den förlängas till Teknologiparken. Körtiden mellan de båda ändhållplatserna är 22 minuter.

Under de två första faserna av pilotprojektet har den självkörande bussen trafikerat Kongsberg under hela vintern. Det har, enligt trafikhuvudmannen Brakar, gjort att mn har fått en massa värdefulla erfarenheter om vad man måste beakta när det är vinterväglag.

Bland annat har man kunnat konstatera att plogningen och de snövallar som uppstår vid plogning är helt avgörande för bussens framkomlighet, likaså att bussens sensorer fortfarande har mycket att lära när det gäller nordiskt väder.

Hittills har det varit avgiftsfritt att resa med den självkörande bussen, men i fortsättningen kommer vuxna att få betala medan barn och seniorer även i fortsättningen får åka gratis.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)