Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Västsvensk samling för elektrifierat transportsystem

En batteridriven ledbuss från Volvo i Göteborg. Västra Götalandsregionen vill nu tillsammans med näringslivet ha en kraftsamling för att elektrifiera transportsystemet. Foto: Ulo Maasing.

En rad aktörer i Västsverige ska på onsdagsmorgonen träffa ledamöter från fyra riksdagsutskott för att visa att man vill sccelerera elektrifieringen av transportsystemet för att klara klimat- och miljöomställningen. Det sker på en riksdagsfrukost där Västra Götalandsregionen, tillsammans med Göteborgs Stad och Fossilfritt Sverige vill öka takten i elektrifieringen. På plats finns också flera västsvenska aktörer, Volvo Cars, AB Volvo, Stena AB samt Västtrafik. Man framhåller att näringsliv och offentlig sektor i Västsverige är överens om Västsverige är redo att ta ansvar.

Den breda delegationen från Västsverige bygger sitt engagemang på målet att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Som centrum för fordonsutveckling och tillverkande företag inom fordonsindustrin, tar Västsverige initiativet, framhåller man.

– Västsverige med Göteborg som motor vill bli ledande i Sverige och framstående i världen när det gäller elektrifiering. Här finns en arena för tätt samarbete mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Sedan flera år rullar elbussar på Göteborgs gator och antalet laddstationer för personbilar utökas hela tiden, framhåller man från Västra Götalandsregionen.

Representanterna för Västsverige, regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson, Västra Götalandsregionen, kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson, Göteborgs Stad, samt Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige träffar näringsutskottet, trafikutskottet samt miljö- och jordbruksutskottet.

Tillsammans med Business Region Göteborg, Göteborgs Stad kommer Västra Götalandsregionen att ytterligare belysa frågan med ett gemensamt seminarium i Almedalen ”Elektrifiering av transportsystemet – Västsverige accelererar!” den 1 juli klockan 14.15 – 15.45.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)