Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Till största bussmässan med första BRT-linjen

Lagom innan världens största bussmässa, Busworld, öppnar får mässanläggningen Brussel Expo Belgiens första BRT-linje som förbinder mässan med Bryssels flygplats. Foto: De Lijn.

När världens största bussmässa, Busworld, äger rum i oktober kan besökare och utställare som flyger till Bryssel åka med Belgiens första BRT-linje mellan flygplatsen och mässan. Busworld hålls i år för 25:e gången och flyttar samtidigt från Kortrijk i södra Belgien till Bryssels stora mässanläggning, Brussels Expo. Månaden innan öppnar den första BRT-linjen i Belgien. Linjen ska trafikeras med fjorton dubbelledade bussar av modell Van Hool Exgui.City.

Det flamländska bussföretaget De Lijn har nu tagit emot den första av bussarna . Samtliga ska vara levererade under sommaren.

Den nya linjen kommer inte att bli en komplett BRT-linje utan får på en del av sträckan dela utrymme på vägen med annan trafik. Men på16 kilometer kommer den att gå på egna vägar eller reserverade körfält. Linjen ingår i en satsning som har döpts till Brabantnet. Högklassiga busslinjer ska ge bättre förbindelser mellan städer och förorter runt Bryssel, samt in till den belgiska huvudstaden. Hela Brabantnet kommer att ta omkring tre år att skapa.

De bussar som De Lijn har beställt är dubbelledade, 24 meter långa dieselelektriska hybrider. Kapaciteten är 137 passagerare, varav 51 sittande och 86 stående. Bussarna har genomgående låggolv och fyra breda dörrar som ska göra på- och avstigningen smidig. Bussarna har styrning på den fjärde axeln.

De Lijn räknar med att restiden på den 25 meter långa linjen kommer att minska med mer än 20 minuter, jämfört med dagens restid på samma linje. 25 gator och torg har byggts om för den BRT-liknande linjen. Längs denna byggs också 23 kilometer cykelväg och parkeringsplatser för 930 cyklar. Dessutom ska 600 träd planteras längs linjen.

Busworld äger rum 18 – 23 oktober.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)