Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kristoffer Tamsons ny ordförande för Svensk Kollektivtrafik

Kristoffer Tamsons(M), ny ordförande för Svensk Kollektivtrafik. Foto: Ulo Maasing.

Kristoffer Tamsons(M), trafikregionråd i Region Stockholm, valdes på onsdagen till ny ordförande för branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik. Han tar över efter socialdemokraten Ulf Nilsson från Region Kalmar län.

För mindre än två veckor sedan valdes han till ordförande för Mälardalrådet som samlar 60 kommuner och åtta regioner i Mälardalen för att driva gemensamma, parti- och länsöverskridande frågor.

– Kollektivtrafiken har en spännande färd framför sig under kommande år. Å ena sidan är det en färd kantad av utmaningar som otrygghet och hållbarhetsfrågor vilka måste lösas. Å andra sidan är det en färd med oändliga möjligheter, där bland andra automatisering, digitalisering och elektrifiering ingår. Dessa möjligheter måste bejakas.

– Det känns därför hedrande att bli vald till ordförande för Svensk Kollektivtrafik och därmed kunna göra mitt i detta arbete. Jag vill möta kollektivtrafikens alla möjligheter och utmaningar med omtanke för både stad och land och genom att nu göra denna färd tillsammans med resten av kollektivtrafik-Sverige, säger Kristoffer Tamsons.

Till styrelsen för Svensk Kollektivtrafik valdes även ett antal nya ledamöter, bland annat 1:e vice ordförande Ulrika Frick (MP), regionråd och ordförande i Kollektivtrafiknämnden, Västra Götaland och 2:e vice ordförande Tommy Levinsson (S), regionråd i Västmanland.

– Kollektivtrafikens roll i det hållbara samhället är den övergripande viktigaste frågan för mig och just nu behöver vi lägga extra fokus på frågor som enkelhet, finansiering och trygghet, säger Ulrika Frick.

– En viktig fråga som jag kommer att driva är att det ska vara enkelt att välja kollektivtrafik för hela resan och det måste gälla i hela landet. Ett gott exempel är Movingo som gör det möjligt att ha en och samma biljett, oavsett om du vill åka med tåg från Arboga till Stockholm och byta till tunnelbana eller ta tåget och byta till lokalbussen i Örebro. Vi måste ha ett resandeperspektiv på våra produkter som vi kanske inte alltid haft, kommenterar Tommy Levinsson.

Till styrelsen valdes även ett antal övriga ledamöter.

Kristoffer Tamsons är född 1976 och har en lång bakgrund i landstings- och regionpolitiken i Storstockholm. Han är idag ordförande för SL, det vill säga trafikförvaltningen vid Region Stockholm.

Under åren 1999-2003 var Kristoffer Tamsons landstingsrådssekreterare i Stockholms läns landsting, där han bland annat arbetade nära trafiklandstingsrådet Elwe Nilsson(M). I samband med att Fredrik Reinfeldt(M) valdes till partiordförande för Moderaterna blev han dennes talskrivare och omvärldsanalytiker.

Under sin tid som medarbetare hos Reinfeldt ansågs Tamsons tillhöra den inre kärnan och var en av dem som medverkade till partiets omdaning till de ”nya moderaterna”.

Kristoffer Tamsons började sin politiska bana i början av 1990-talet i Södertälje kommun och han har även varit aktiv i kommunpolitiken i Sundbyberg. Hösten 2013 utsågs Tamsons till valledare och kanslichef för Moderaterna i Stockholms läns landsting.

Taggat som: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)