Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fria resor lockar seniorer till bussen

Närt seniorerna i Trollhättan fick fri resor dygnet runt och inte bara i lågtrafik strömmade de till bussen. Foto: Thomas Harrysson.

När det blev avgiftsfritt dygnet runt på bussen för seniorerna i Trollhättan strömmade de till busstrafiken som aldrig förr. Sedan början av mars kan seniorerna i Trollhättan resa helt gratis med Västtrafiks bussar hela dygnet inom kommunen, i Vänersborgs tätort samt mellan kommunerna. Det har lett till en ökning av resandet med seniorkort i april med 30 procent jämfört med förra året, vilket motsvarar ca 10 500 fler resor.

Tidigare har Trollhättans kommun erbjudit personer över 65 år folkbokförda i kommunen att resa gratis med lågtrafik i Trollhättans kommun, Vänersborgs tätort samt mellan Trollhättan och Vänersborg. Nu har kommunen tecknat ett nytt avtal med Västtrafik som innebär att seniorerna kan åka gratis hela dygnet och alltså inte bara i lågtrafik.

Det har satt fart på bussresandet. I april ökade resandet med seniorkort med ca 10 500 resor, vilket är en ökning med 30 procent jämfört med samma månad förra året. Den största ökningen av resor har skett på linje 65 som går mellan Trollhättan och Vänersborg via Överby där seniorresorna ökat med 58 procent i april jämfört med april förra året.

Även resandet på regionlinjerna har ökat. Linje 630 har drygt fyra procent fler resor med seniorkort i april om man jämför med april föregående år.

– Vi välkomnar kommunens satsning på välfärden och det hållbara resandet. Det ökade bussresandet bland seniorer visar på ett behov som finns och att seniorerna dessutom är så nöjda med att resa med oss gör ju inte saken sämre, säger Jörgen Bergström, trafikchef på Nobina som kör linjetrafiken i Trollhättan och Vänersborg på uppdrag av Västtrafik.

– Det känns väldigt roligt att våra förare får höga betyg både på körstil, service och bemötande. Många kunder upplever också att förarna kan svara på frågor i samband med resan enligt våra kundundersökningar.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)