Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Inga utländska bussar för tågersättning i Norge

Den kontroversiella frågan om utländska turistbussar ska köra tågersättning i Norge är nu avgjord. Foto: Ulo Maasing.

Det blir inga utländska turistbussar som får köra tågersättning i Norge i sommar. Vy, det vill säga det som tidigare hette NSB (de norska statsbanorna), har dragit tillbaka sin ansökan hos det norska Samferdseldepartementet (kommunikationsdepartementet) om att få anlita utländska turistbussar för att köra ersättningstrafik för tåg i samband med omfattande underhållsarbeten på järnvägen i Norge i sommar. Det rapporterar den norska branschorganisationen NHO Transport.

Det var i januari som det blev känt att NSB (numera Vy) hos Samferdseldepartementet hade begärt tillstånd att få använda utländska turistbussar i ersättningstrafiken. Anledningen var att man befarade att kapaciteten hos norska bussföretag var otillräcklig eftersom man i sommar behöver fler bussar än tidigare somrar till ersättningstrafiken.

Reaktionerna från den norska bussbranschen blev starka och upprörda. Men nu har Vy alltså dragit tillbaka sin ansökan.

– Vi är väldigt glada för detta och att Vy satsar på norska turistbussföretag, säger John H Stordrange, vd i NHO Transport som är Sveriges Bussföretags norska systerorganisation.

– Samtidigt har våra medlemsföretag sträckt sig långt för att möta Vys behov och önskemål. NHO Transport har också lagt ner mycket tid på att övertyga både Vy och departementet om att norska företag kan klara behovet. Resultatet visar att våra medlemsföretag och organisationen hade rätt, säger Stordrange.

NHO Transport räknar med att det troligen kommer att finnas ett behov av många bussar även kommande sommarsäsonger. Det exakta behovet för 2020 är dock ännu inte klart.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)