Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Gotlandsbuss utslaget – Bergkvarabuss tar hem hela Gotland

Gotlandsbuss förlorade upphandlingen på Gotland och förlorar all sin trafik. Bergkvarqbuss ska köra både linje- och skoltrafiken. Foto: Ulo Maasing.

Gotlandsbuss AB, som ägs av ett antal mindre, privata bussföretag på Gotland, förlorar all sin trafik från och med juni 2020. Istället får Bergkvarabuss all kollektivtrafik på ön. Det står klart sedan Region Gotland nu avslutat sin upphandling av busstrafiken på Gotland. Idag kör Bergkvarabuss skolskjutsarna och Gotlandsbuss linjetrafiken, både i Visby och på landsbygden.

Upphandlingen på Gotland har varit en omstridd fråga som vi löpande har rapporterat utförligt kring.

Men på onsdagen blev det klart att Bergkvarabuss vinner all kollektivtrafik på ön.

I avtalet ingår att bussföretaget tillsammans med Region Gotland ska driva och utveckla trafiken.

– Det avtal som kommer att tecknas ger den möjlighet till både flexibilitet och utveckling som Region Gotland bedömer är viktigt för gotlänningarna, säger Birgitta Lidman, projektledare för upphandlingen.

Alla bussar ska använda fossilfria drivmedel, och 70 procent av fordonen ska använda biogas som drivmedel.

– Det kommande avtalet kommer dock inte att kosta mer än vad vi betalar idag, vilket är ungefär 120 miljoner kronor per år, säger Birgitta Lidman.

Enligt avtalet ska Bergkvarabuss ta över den personal som så önskar.

– Under avtalsperioden ska arbetsrättsliga villkor gälla och det är något vi kommer att följa upp regelbundet. Vi har tagit stöd av fackförbundet Kommunal i formuleringarna av just de här avtalsvillkoren, säger Birgitta Lidman.

Avtalet börjar gälla i juni 2020 och kommer att gälla i tre år. Eftersom det tar mellan tre och fyra år att genomföra en upphandling av trafik i den här omfattningen har arbetet med nästa upphandling redan påbörjats uppger regionen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)