Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Mer självkörande i Göteborg

Lena Lundblad, Göteborgs Stads Parkering och Tord Hermansson, Lindholmen Science Park, på väg på premiärturen nyligen. Foto: Lindholmen Science Park.

Nu har den andra fasen i försöken med självkörande minibussar i Göteborg startat. Under försöksperioden på sex månader kommer två förarlösa bussar att gå i trafik på Lindholmen. Där uppförs just nu Sveriges högsta byggnad, Karlatornet. På Lindholmen sker också en stor del av Sveriges fordonsutveckling.

– Självkörande bussar kan vara en av lösningarna på trafikutmaningarna i våra allt mer förtätade städer – och ger förutsättningar för en ny och mer hållbar stadsutveckling, säger Oscar Enerbäck på forskningsinstitutet RISE som leder projektet.

Den första delen i projektet genomfördes i fjol på Chalmers i Johanneberg och avslutades vid jul.

Projektet fortsätter nu i och kring den framväxande Karlastaden och Lindholmen Science Park. Omkring 25 000 personer tillbringar dagligen sin tid här. Det är medarbetare vid internationella företag och nationella myndigheter, studenter, forskare och allt fler boende. En fortsatt kraftig expansion kommer att innebära ännu fler människor på området. Byggexpansionen på Lindholmen tar allt större ytor i anspråk och parkeringsplatser försvinner.

– För ett hållbart samhälle behöver kollektivt resande prioriteras och bilparkeringen ska kanske inte vara närmare än busshållplatsen. Vi vill nu visa hur de självkörande bussarna kan bli en smidig lösning på den sista delen av resan, säger Oscar Enerbäck.

De självkörande minibussarna är gratis att åka med. Under den sex månader långa testperioden kommer även parkeringsavgifterna vid ändhållplatsen på Polstjärnegatan, en knapp kilometer från hjärtat av Lindholmen Science Park, att reduceras för att uppmuntra bilister att parkera där.

Bussarna går i skytteltrafik alla vardagar mellan klockan 7.00 och 18.00. Ansvarig för driften är, precis som på Chalmers under fjolåret, det danska företaget Autonomous Mobility.

De bussar som används är självkörande minibussar med plats för elva passagerare. Bussarna är byggda av det franska företaget Navya, väger 2,4 ton och är 475 meter långa, 2,11 meter breda samt 2,65 meter höga. Maxhastigheten i Göteborg är 20 km/tim. Räckvidden är åtta timmars körning eller cirka tio mil.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)