Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina vinner i Halland

Vinnare i Halland-

Bussoperatören Nobina tar över all stads- och regionbusstrafik i Halland. Hallandstrafikens styrelse fattade på fredagen tilldelningsbeslutet om upphandlingen av all busstrafik i Hallandstrafikens regi de kommande tio åren. När det gäller skolbussar kombinerat med vissa mindre regionbusslinjer blir det KE:s Buss, Veddige Buss, Flexbuss, SamBus, BIVAB (Sennans Buss och Veinge Buss), Västbo Taxi och LK Buss som utför trafiken.

Upphandlingen omfattar cirka 65 stadsbussar, 100 regionbussar och 120 skolbussar där merparten kommer vara fabriksnya från avtalsstart.Nytt är att resenärerna kommer att ha möjlighet att ladda sin mobil vid sin sittplats samt att fritt Wi-Fi kommer att erbjudas på merparten av stads- och regionbussarna. Avtalen ställer även krav på kameraövervakning på bussar i stads- och regiontrafiken.

– Med start i juni 2020 kommer hundra procent av trafiken att köras med fossilfria drivmedel. Upphandlingen skapar även förutsättningar att kunna avropa elbussar i städerna Laholm, Halmstad, Falkenberg och Varberg genom att 25 procent av kilometerproduktionen i dessa städer kan utföras med helt elektrifierade fordon, säger Andreas Almquist, vd för Hallandstrafiken.

– Upphandlingen består totalt av 13 olika trafikuppdrag med olika antal bussar. Hallandstrafikens ambition har varit att skapa en bra konkurrenssituation så att både stora, medelstora och små trafikföretag kunnat delta i upphandlingen, säger Gösta Bergenheim, Hallandstrafikens ordförande.

Det ekonomiska utfallet av upphandlingen ligger enligt Hallandstrafiken inom ramen för Hallandstrafikens budget och långtidsprognos. Skolbusstrafiken upphandlas på uppdrag av de halländska kommunerna där kostnaderna bedöms ligga inom befintlig kostnadsram.

För Nobinas del innebär upphandlingen 127 tursatta bussar och ett kontraktsvärde på cirka 3 miljarder kronor. Trafiken startar 15 juni 2020. Kontraktslängden är 10 år utan optionsår.

– Vi är oerhört glada över det här förtroendet som gör att Nobina får möjligheten att leverera en attraktiv, pålitlig och bekväm busstrafik till alla hallänningar. Tillsammans med Hallandstrafiken ska vi arbeta hårt för att ännu fler ska välja kollektivtrafiken, säger Henrik Dagnäs, vd för Nobina Sverige.

Den stora förloraren i upphandlingen är Arriva som idag kör stadsbussarna i Halmstad.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)